Raportul SRI

EPISODUL III, BUCURESTI '89

Cu toate acestea, in ziua de 20 decembrie, Timisoara continua sa se afle in strada. Devenise evident ca acolo incepuse Revolutia Romana, iar solutia reprimarii ei nu mai putea fi operanta.

In aceste conditii, pentru izolarea focarului nu mai ramanea accesibila decat solutia politica, iar pentru instrumentarea ei, N. Ceausescu alege o cale indelung exersata: organizarea, in dimineata zilei de 21 decembrie, a unei "adunari populare", menita a infiera actiunile "huliganice" de la Timisoara si a produce o dovada publica a "adeziunii maselor populare" la politica dusa de conducerea PCR.

Contrar intentiilor cu care fusese organizat, mitingul din 21 decembrie se transforma, insa, in ceea ce a fost considerat "momentul de izbucnire spontana a nemultumirii populare" din Bucuresti.

Deturnarea mitingului a fost urmata de aparitia in principalele puncte ale Centrului Capitalei (zona Cismigiu-CCA-Piata Universitatii; zona strazii Onesti-Scala; Piata Romana) a unor grupuri de manifestanti care scandau lozinci anticeausiste si cereau multimii sa li se alature.

La inceput, acestor grupuri li s-au alaturat putini bucuresteni dar, in functie de curajul personal al fiecaruia, populatia din jur a inceput sa-si exprime deschis aprobarea fata de manifestanti, al caror numar crestea intr-un ritm ingrijorator pentru factorii de putere.

Primele masuri de "restabilire a ordinii" sunt lipsite de coerenta. Astfel, daca in cazul grupului, destul de masiv, format in zona Bulevardul Magheru-Piata Romana s-a intervenit in forta, acesta fiind dispersat, in zona Pietei Universitatii si a fostului Bulevard Gh. Gheorghiu-Dej lucrurile se desfasurau intr-o maniera cu totul diferita. Astfel, fiecare grup agitatoric era, practic, inconjurat de scutieri (cadre si militari in termen ai fortelor de interventie), dar acestia nu intreprindeau nici o actiune de dispresare sau capturare a lor - desi numeric ii depaseau de cel putin doua-trei ori, iar o actiune in forta n-ar fi reprezentat o problema -, limitandu-se sa-i mentina in grup compact si deplasandu-se o data cu ei.

Cadre de militie si de la fosta Securitate a municipiului Bucuresti (SMB) in tinuta civila, au retinut manifestanti, in special in randul celor care aveau iesiri violente (spargerea unor vitrine - cazul librariei "Mihai Eminescu", spargerea parbrizelor unor autobuze si troleibuze ai caror conducatori refuzasera sa opreasca pentru a bloca traficul etc), o buna parte dintre cei retinuti dovedindu-se a fi tineri fara ocupatie ori angajati ca muncitori necalificati pe diferite santiere. In cazul celor retinuti de fost lucratori din cadrul SMB (circa 20 de persoane) s-a procedat fie la predarea lor organelor de militie (IMB = Inspectoratul Militiei Bucuresti), care i-au tranportat la Jilava, pentru cercetari, fie, dupa identificare, la punerea in libertate.

Aceasta atitudine debusolata, incoerenta a fortelor de ordine a fost factorul care a intarit curajul populatiei de a se ralia grupurilor si a trecerii la manifestari deschis anticeausiste (deja se faceau afirmatii de genul "Militia nu le poate face nimic").

Intensitatea maxima a actiunii s-a inregistrat aproximativ intre orele 15,00 si 20,00, cand in zona centrala a orasului s-au adunat cateva mii de oameni din cele mai diferite medii socio-profesionale si de toate varstele, care scandau lozinci anti-Ceausescu. In intervalul mentionat s-au incercat si cateva actiuni de descurajare: lansarea, in viteza, a unor TAB-uri, printre cei care manifestau; manevre ale unor cisterne ale pompierilor, care au stropit grupurile cu un amestec de apa si substante chimice urat mirositoare etc.

De altfel, relatari ale unor persoane care au luat parte, direct, la evenimentele din acea zi, atesta ca, in zonele "fierbinti" (in special Piata Universitatii, in vecinatatea Hotelului "Intercontinental" si a Restaurantului "Dunarea") existau grupuri organizate, care manifestau activ si coerent, in vreme ce masa, intr-o vizibila agitatie, se misca si actiona haotic, penduland de la un grup la altul.

Pentru a se apara, manifestantii constituisera, intre ei si fortele de ordine, o baricada formata din cateva autovehicule, o remorca rasturnata si din mobilier scos din incinta restaurantului "Dunarea".

De asemenea, pe trotuarul din dreptul Hotelului "Intercontinental", exista un numar relativ mare de persoane care nu se alaturau manifestantilor, ci doar ii priveau si, uneori, ii incurajau. Privitori se mai aflau si concentrati in zona gurilor de metrou din Piata Universitatii.

In intervalul 20,30-23,00 a inceput represiunea propriu-zisa. Militarii din dispozitivul de ordine au primit ordin sa intensifice focul de avertisment, tragand in sus cartuse trasoare.

  • Dispozitivul de ordine (din zona centrala)
    • -Principalul element era constituit in zona intersectiei strazilor 13 decembrie-Batistei-Sala Dalles, fiind compus din patru cordoane: scutieri, imediat in spatele acestora cadre de militie, iar in adancime (spre fosta strada Onesti) cadre in tinuta militara (elevi si, ulterior, militari in termen), iar in spatele acestora, ofiteri.
  • Dispozitivul militar era intarit cu cinci tancuri si mai multe TAB-uri.
    • -in zona fostului Bulevard Gh. Gheorghiu Dej - Piata Universitatii se aflau forte de interventie (scutieri) si cadre de militie, precum si TAB-uri (trei sau patru) a caror apartenenta nu a fost clarificata. (S-a afirmat ca ar fi apartinut trupelor de interventie dar, dupa cum se stie, aceste nu erau dotate cu blindate; singurele masini de lupta de care dispuneau fortele ce au tinut de MI si fostul DSS erau ABI-urile de la USLA - nota mea: ABI=autoturism de lupta pentru infanterie, adica un ARO blindat)
    • - La intrarea in strada Batistei (intre Hotelul "Intercontinental" si Banca Romano-Franceza) se afla un cordon de scutieri intarit cu luptatori de la USLA, prezenta acestora din urma fiind explicata prin existenta in zona a doua obiective carora le asigurau nemijlocit paza: Agentia companiei aeriene EL-AL si complexul diplomatic al SUA (ambasada si consulatul)


Cei capturati erau dusi in anumite "puncte de colectare" (unul se afla in fata Hotelului Negoiu, iar altul in spatiul aflat in fata fostului Minister al Comertului Exterior - statia de troleibuze Piata Universitatii), dupa care erau urcati in dube si dusi, pentru identificare si inregistrare, pe platoul fostei Militii a Capitalei, iar apoi transportati la inchisoarea Jilava, unde se constituisera echipe de cercetare operativa a "turbulentilor".

Un moment deosebit al acestei nopti l-a constituit iesirea din dispozitiv si trecerea prin piata a tancurilor.

Dupa ce initial, se incercase, fara succes, spargerea baricadei cu ajutorul unui TAB (cei din piata incendiasera baricada), au fost folosite tancurile.

Date culese din discutii purtate cu persoane ce s-au aflat la fata locului sustin ca, dupa ce s-a anuntat prin portavoce ca lumea sa se imprastie, intrucat in piata vor intra tancurile, unul dintre blindate s-a indreptat spre remorca rasturnata si a impins-o, deschizand o bresa larga. Aceasta manevra a provocat si accidentarea mortala a catorva persoane aflate in apropiere. Dupa o scurta oprire, in timpul careia echipajul a tras o rafala cu mitraliera de bord, tancul s-a indreptat in viteza spre intersectia Piata Universitatii, apoi s-a angajat pe Bulevardul Republicii. Primul blindat a fost rapid urmat de celelalte patru, doua urmand acelasi drum cu primul, iar doua avansand spre Piata Unirii. Exista persoane care, fiind prezente in piata, afirma ca, pe Bulevardul Republicii, blindatele au tras din mers din nou cu mitralierele, din mers, spargand vitrinele magazinului alimentar din imediata vecinatate a Ministerului Agriculturii.

Dupa ce blindatele au parasit zona, in piata u patruns atat forte de ordine, cat si trupe MApN care, cu brutalitate, i-au imprastiat pe demonstranti, obligandu-i sa se refugieze inspre Piata Unirii si strazile adiacente Pietei Universitatii.

Eliberarea pietei a fost urmata de curatarea urmelor, actiune pentru care au fost folositi lucratori de la salubritate.

Pana in acest moment, insa, Bucurestiul inregistrase deja 49 de morti si 599 de raniti.