Raportul SRI

EPISODUL III (2/2), TIRGU MURES, CUGIR, CISNADIE '89

Dar daca primele coloane care s-au deplasat prin fata acestor instituitii au fost pasnice, putandu-se dialoga cu ele si reusindu-se prevenirea actelor de violenta, ultimul grup, format din 400-500 de persoane a fost deosebit de agresiv, refuzand dialogul, atacand cu pietre, alte corpuri contondente si sticle incendiare sediul organelor de Militie, fortand intrarea in curte si in cladire, incendiind autoturismele cadrelor din parcarea invecinata, agresand si dezarmand cativa soldati din dispozitivul de paza al inspectoratului. (Unul dintre liderii acestui grup a fost ulterior identificat in persoana lui Fundacescu Gheorghe, de profesie zidar, domiciliat in Sibiu, str. Siretului, bl. 13).

Actiunile acestui ultim grup de demonstranti au creat o situatie de grav pericol in apropierea depozitului de armament, munitie si carburanti, conditii in care, pentru imprastierea atacatorilor s-au executat focuri de avertisment si s-au folosit gaze lacrimogene. De asemenea, la solicitarea conducerii inspectoratului, din UM 01512 au fost scoase in strada doua TAB-uri, de pe unul dintre ele lt. col. Dragomir Aurel facand apel la calm si la demonstratie pasnica.

In aceeasi zi, in jurul orei 18,00, la Cisnadie, in urma refuzului Silviei Cibotariu, primarita orasului, de a preda demonstrantilor drapelele si tablourile care-l infatisau pe dictator, existente in cladirea Consilliului Popular (considerate de aceasta ca bunuri de inventar), demonstrantii au incendiat cladirea primariei, locuintele primarului si directorului Fabricii de covoare, apoi s-au deplasat la sediul biroului orasenesc de Militie, pe care l-au atacat.

Pentru respingerea atacului s-a facut uz de arma, fiind impuscate mortal doua persoane, fapt pentru care doi lucratori de Militie au fost initial condamnati, apoi pusi in libertate, probandu-se legitima aparare.

La Targu Mures, in aceeasi zi de 21 decembrie, intre orele 12,30-13,00, salariati de la intreprinderile IMATEX si METALOTEHNICA, constituiti spontan in grupuri, au pornit in mars de protest spre centru orasului, carora pe traseu li s-au adaugat si alte persoane, scandand lozinci anticeausiste.

Pe traseu, demonstrantilor li s-au alaturat succesiv dispozitivele de ordine, care au incercat sa-i impiedice sa ajunga la sediul Comitetului Judetean de Partid. Dupa ajungerea lor in fata acestei institutii, din cadrul Comandamentului judetean, asupra manifestantilor s-a actionat cu jeturi de apa si substanta florex de catre militarii grupului de pompieri.

Aceste actiuni de dispersare a manifestantilor, care s-au prelungit pana spre orele serii, nu si-au atins efectul scontat. Unii manifestanti, devenind mai agresivi, au spart unitati de alimentatie publica din zona, de unde au sustras bauturi alcoolice. Pe fondul acestei stari o parte dintre demonstranti, inarmati cu obiecte contondente dintr-un santier de constructii din apropiere, au reactionat in consecinta. La orele 21,30 s-a produs fortarea cordonului de militari situat in fata magazinului ROMARTA si avarierea masinilor de interventie ale pompierilor si a tehnicii de lupta mobila, fapt ce a determinat retragerea in spatele TAB-urilor apartinand MApN.

Atacul manifestantilor a constat in aruncarea cu pietre, obiecte metalice, sticle etc asupta militarilor in termen din trupele MApN, care instantaneu, fara nici o comanda expresa, au deschis foc de avertisment pentru intimidare.

Caporalul MASCAN ALEXANDRU din UM 01318 Targu Mures a incercat sa execute foc cu pistolul mitraliera calibru 7,62 mm din dotare, dar acesta nefunctionand, a recurs la mitraliera de 14,5 mm instalata pe TAB-ul ce il deservea, cu care a ucis 4 persoane civile, respectiv pe BODONI SANDOR, de 24 ani, NEGYI LAJOS, de 25 ani, HIDOS NELU ADRIAN de 21 ani si MUNTEANU ILIE IOAN de 30 ani, in trupurile carora s-au identificat urmele proiectilelor de 14,5 mm.

In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca MASCAN ALEXANDRU a executat o rafala cu mitraliera respectiva in pozitia de foc in plan de 45 grade, dupa care mitraliera fiind lovita de manifestanti cu o ranga si alte obiecte contondente, a capatat un unghi de tragere in plan orizontal, situatie in care urmatoarea rafala executata de caporal a lovit direct in demonstranti.Cu acest prilej, au mai fost ranite de proiectile ricosate din asfalt 19 persoane din randul manifestantilor, care au fost transportate la spital pentru ingrijiri. Concomitent, in aceeasi zona au mai decedat prin impuscare alte doua persoane, respectiv PAJKA CAROL de 32 ani si TAMAS ERNEST de 38 ani, rezultand ca acestia au fost loviti cu proiectile de pistol mitraliera calibrul 7,62 mm, unul dintre ele purtand urme evidente de ricoseu.

Utilizarea armelor de foc in ziua de 21 decembrie 1989, care a durat circa 20 secunde, consumandu-se peste 1.000 cartuse, s-a soldat cu 6 morti si 19 raniti, in conditiile aratate mai sus.

La Cugir, in aceeasi data, la Sectia Scularie din cadrul Usinei Mecanice, dupa pauza de masa de la ora 11,00, toti muncitorii au incetat lucrul, o parte din acestia iesind in fata sectiei. Initiatorii acestei actiuni au fost muncitorii DIT VASILE, PADURARU SORIN, COSOR NICOLAE, FRINCU GRATIAN, FRINCU CLAUDIU si inginerul FURDUI MARIN, toti angajati in cadrul sectiei mentionate. Din initiativa celor de mai sus au fost activate soneriile podurilor rulante si s-a tinut un moment de reculegere in memoria mortilor de la Timisoara.

S-a constituit o coloana de manifestanti care s-a indreptat spre pavilionul administrativ, unde a fost intampinata de primarul orasului, directorul UM Cugir, secretarul comitetului de partid pe uzina si doi lucratori de la Militia orasului. Oficialitatile mentionate au fost huiduite si lovite cu pietre, acestea fiind primele manifestari tensionale cu accente de violenta.

In jurul orei 12,30, coloane de manifestanti a iesit din uzina, demosntrand pe strazile principale ale orasului, purtand doua drapele fara stema si scandand lozinci precum: "Jos Ceausescu", "Libertate", "Azi in Timisoara, maine in toata tara!", "Vrem alimente!".

Coloana s-a deplasat in mod pasnic la UM Cugir II, avandu-l in frunte pe CULDA DOREL, frezor la Sectia Scularie. Pe traseu s-a atasat un numar de cetateni, printre care si multi copii.

Impreuna cu muncitorii de la UM Cugir II, coloana de manifestanti s-a oprit in gara CFR in jurul orei 15,00 pentru a opri plecarea celor doua garnituri de tren cu navetisti. O persoana din multime, neidentificata, a lansat zvonul, rapsandit cu rapiditate, potrivit caruia circulatia pe linia ferata intre localitatile Vinerea si Cugir este blocata prin dislocarea unei sine.

De la gara CFR, coloana de manifestanti s-a deplasat la Consiliul Popular al orasului, solicitand un dialog cu oficialitatile care, insa, nu se mai aflau in sediu la ora respectiva (16,00). Aici au fost semnalate manifestari de violenta prin incercari de agresare a doi militari din Trupele de Securitate, care asigurau paza sediului, si prin aruncarea cu pietre in geamurile cladirii.

Pe timpul deplasarii coloanei, muncitorul VOINEA NICOLAE de la Sectia Scularie, nascut la 02.11.1947 in Cegau, judetul Alba, cu domiciliul in Cugir, a lansat zvonul conforma caruia in sediul Militiei orasenesti ar fi arestati patru colegi de munca. Zvonul a fost repede preluat si asimilat de masa manifestantilor.

De la Consiliul Popular, manifestantii s-au deplasat direct la sediul Militiei orasului, cerand eliberarea celor arestati, cu toate ca, in realitate, la organul de militie nu se afla nici o persoana retinuta sau arestata. Trepta, in fata demonstrantilor s-au grupat si persoane cunoscute cu antecedente penale, tigani, betivi, precum si copii, astfel ca actiunea s-a transformat dintr-o manifestatie politica pasnica, intr-o actiune cu caracter violent.

In prima faza, organele de militie nu au acceptat dialogul cu demonstrantii, lucru ce a determinat accentuarea starii de agresivitate a acestora, concretizata in taierea cablurilor telefonice si aruncarea cu pietre in geamuri. La sectionarea cablurilor telefonice au participat mai multi tineri, printre care: ZUGA OVIDIU, de 19 ani, fara ocupatie; MIHU MIHAI-MITEL, tigan, fost condamnat de drept comun, neincadrat in munca; HERTA IOAN, tigan; POPA ALEXANDRU (zis PAMPA); CARICA ADRIAN, de 19 ani, fara ocupatie, tigan, condamnat de drept comun; SEVERA DUMITRU, 36 ani, tigan, muncitor - toti cu domiciliul in Cugir.

Demonstrantii au incercat sa intre in sediul Militiei pentru a elibera "arestatii", insa nu au reusit datorita faptului ca lucratorii postului au blocat usa de la intrare. In aceasta situatie, un grup de tineri, printre care MOSULET GELU, 23 ani, muncitor; CHINEJA CRISTIAN-DORU, tigan (zis Tarzan) si LACUSTA IOAN, muncitor la UM Cugir II, a spart usa cu ajutorul unei banci aflate in fata cladirii. In acelasi timp, un alt grup de demonstranti a rasturnat masina Militiei (un ARO 10), incendiindu-l.

Este momentul in care fostul comandant al Militiei, lt. maj. POP VALENTIN, a tras cu pistolul mitraliera o rafala de avertisment, lucru care a incitat si mai mult multimea aflata deja intr- o stare de surescitare, alimentata si de consumul de bauturi alcoolice. Unii dintre demonstranti aprovizionau continuu cu bauturi alcoolice pe cei aflati de fata, sticlele goale fiind transformate in "cocteiluri Molotov".

Dupa spargerea usii de la intrare, o parte din manifestanti, printre care CULDA DOREL, VOINEA NICOLAE, BANATEAN DOREL, BACIU VASILE, MOSULET GELU, LACUSTA GHEORGHE, toti muncitori la Uzina Mecanica, cu domiciliul in Cugir, au intrat la parterul cladirii, incepand distrugerea si devastarea birourilor, documentele si mobilierul fiind aruncate in strada si incendiate. In aceasta situatie, pentru inlaturarea pericolului, in scopul autoapararii si respingerii agresorilor, cadrele de militie au deschis focul, moment in care se inregistreaza primii raniti: MOSULET GELU, VOINEA NICOLAE si POPESCU CALIN, domiciliati in Cugir. Era in jurul orelor 16,30-17,00. Multimea adunata in fata Militiei nu mai scanda lozinci anticeausiste si anticomuniste, actiunile celor din fata fiind indreptate numai spre distrugerea sediilor si linsarea cadrelor aflate in interior.

S-a continuat actiunea de incendiere a autoturismelor aflate in parcarea sediului (au fost distruse 10 autoturisme si o motocicleta). Din multime se aruncau cu bolovani si alte obiecte in geamuri, precum si sticle incendiare.

Actiunile de incendiere au fost sprijinite de catre COCIS IOAN, sofer la IGO, CHINDRIS IOAN, sofer la UM Cugir, GROZA NICOLAE, sofer la Panificatie si NAGY IOAN, toti domiciliati in Cugir, care au alimentat cu benzina si au participat la confectioarea "cocteilurilor Molotov". In scurt timp sediul Militiei a fost cuprins de flacari. Dintre cei care au aruncat cu sticle incendiare in cladire au fost identificati urmatorii: CHIRILA GHEOGHE, nascut la 09.11.1956, domiciliat in Cugir, str. G, Cosbuc nr. 15, apt. 15; VLAICU IOAN, nascut la 23.06.1951, domiciliat in Cugir, str. S. Barnutiu nr. 50, apt. 1; IANCU DAN- CONSTANTIN (zis COMORA), nascut la 18.05.1963, domiciliat in Cugir, str. I. Creanga nr. 1, apr. 86.

Pentru a-i indeparta pe agresori si a elimina pericolul, cadrele de militie, aflate in cladire, au intensificat focul cu armele din dotare, tragand in aer sau in caldaram. Astfel se explica existenta celor 37 de raniti care au fost loviti, in general, la picioare si maini. Nu s-a inregistrat nici un mort in randurile demonstrantilor.

Nerezistand focului si fumului din interior, precum si datorita presiunii psihologice, unele cadre de militie au incercat sa paraseasca sediul sarind pe geamuri. Au fost prinsi de demonstranti, loviti, maltratati si deposedati de arme.

In asemenea imprejurari si-au pierdut viata comandantul Militiei, lt. maj. POP VALENTIN si plt. STAICU ILIE, ale caror cadavre au fost incendiate si profanate. Cei doi au fost ucisi de catre SEVERA DUMITRU, nascut in anul 1957, lacatus la UM Cugir, CARICA ADRIAN-GHEORGHE, nascut in anul 1971, fara ocupatie si POPA ALEXANDRU, nascut in 1953 (s- a sinucis in 1993), toti avand domiciliul la acea data in Cugir.

Cadavrele au fost profanate de catre POPA ALEXADRU, NICHIFOR IOAN- MIRCEA, nascut in 1937, domiciliat in Cugir si COPOS GHEORGHE- CONSTANTIN, nascut la 18.11.1958, domiciliat in Cugir, str. Rozelor nr. 19, apt. 15.

Aspectele referitoare la cele doua crime au fost extrase din Dosarul penal nr. 13/p/1993, aflat la Curtea de Apel Alba.

A mai fost identificat un numar de 14 persoane care au initiat si sustinut atacul si incendierea sediului Militiei, dupa cum urmeaza: FUSTO ALEXANDRU, muncitor la ICIM Brasov, santierul Cugir;NAGY IOAN, din Cugir, str. N. Balcescu nr. 3 apt 4; TINCU GHEORGHE, str. Gh Asachi; POENAR MARIUS din localitatea Balomir, jud Alba; PINCA GHEORGHE, str. Constructorului nr. 3, Cugir; PASTIU EMIL, str. George Cosbuc nr. 11, Cugir; BARBUR CIPRIAN-DORIN, nascut la 19.11.1967, domiciliat in Cugir, str. Trandafirilor nr. 1, apt. 7; MUNTEAN PETRU si sotia Carolina, str. G. Cosbuc, Cugir; MOGA NICOLAE, VITAN MIRCEA, nascut la 24.10.1959, domiciliat in Cugir, str. G. Cosbuc nr. 13; MARTA FABIOLA, muncitoare la sectia Turnatorie din cadrul UM Cugir; NICOARA IOSIF,tehnician la serviciul Investitii - UM Cugir, nascut la 01.10.1938, domiciliat in Cugir; SIMOIU IOAN (zis JOE), neoncadrat in munca.

Au fost semnalate mai multe persoane care , profitand de situatia creata, au sustras arme din sediul Militiei, fiind identificati urmatorii: DAMIAN NICOLAE, domiciliat in Cugir; COTOR VASILE (zis TITU), domiciliat in Cugir; MANEA MIRCEA, domiciliat in Cugir, str. Tineretului nr. 12, apt 141; VIZITEU MARIUS-GEORGEL, nascut la 09,12.1967, domiciliat in Cugir, str. Tineretului nr. 12, apt. 141; GAVRILA IOAN, nascut la 13.11.1970, domiciliat in Cugir, str. Al. Sahia nr. 13,apt 8; SANTEA NICOLAE, nascut in anul 1958, domiciliat in Cugir, str. Victoriei nr 3.

Numitul SANTEA NICOLAE, dupa ce a sustras un pistol mitraliera, a deschis focul asupra sediului.

In jurul orei 20,30, cladirea Militiei a fost cuprinsa de flacari si nesesizandu-se nici o miscare din interior, demonstrantii au considerat asediul incheiat si s-au indreptat spre Consiliul Popular, incendiindu- l si pe acesta.

Actiunile in forta au continuat, in aceeasi noapte, cu spargerea librariei si arderea unor carti, precum si cu devastarea locuintelor primarului orasului , MUNTEANU GHEORGHE, directorului ICSM, IONESCU DAN si ale unor cadre de militie - SINCELEAN CONSTANTIN, MEZEI DORIN, DIACONU GHEORRGHE SI CIMPEANU MIRCEA.