"Timisoara 16-22 Decembrie 1989"

Miodrag Milin

Partea 2

Sambata, la orele serii, revolta se extindea deja prin oras. Se circula mult, lumea se dispersa si se regrupa instantaneu, organizandu-se din mers. Ies in frunte lideri, impinsi de situatie; se scandeaza hotarit pentru schimbarea sistemului politic. Cale de impacare nu mai era.

Sambata seara, spre ora 20, sotii Iordanescu s-au reintors, cu un vecin (Lucian Lichiardopol), pe podul Michelangelo. S'au indreptat spre caminele studentesti, de unde se auzeau lozincile scandate. Se mai striga si "Libertate! Libertate!" Lumea impanzise sensul giratoriu, dar si parcul si complexul (erau pana la 5000 de oameni). Cei adunati se organizasera in complex. Au vazut studenti suiti intr'un copac, cerand oamenilor sa se incoloneze: sa mearga spre Consiliul Judetean sa-si ceara acolo drepturile. Coloana a pornit din spatele celor trei camine frontale, iesind in dreptul liceului "Ion Vidu", spre podul Michelangelo. In sensul giratoriu au aparut trei camioane cu trupe de securitate, cu casti, scuturi, bastoane. S'au desfasurat in dreptul micului chiosc de tabla de langa statia Vidu. Coloana a parut ca ezita o clipa, apoi insa s'a urnit inaintand compacta. Trupa, aliniata pe trei randuri, le-a intors spatele, rupand-o la fuga spre camioane. Acestea au disparut la repezeala spre sala Olimpia.

Izbanda a imbarbatat foarte mult multimea. Au pornit inainte cu si mai mult elan. S'a trecut podul, timp in care coloana tot sporea cu grupurii de pe strazile laterale. S'au indreptat spre hotelul Continental. Si dinspre Opera se arata o coloana. Cele doua siruri s'au contopit (in jurul orei 20.45). La Continental, coloana a cotit-o spre dreapta, spre Consiliul Judetean. Tot timpul se scandau lozinci. S'a intonat "Desteapta-te, romane!" [si s'a scandat] "Romani, veniti cu noi!" de catre toti participantii, indiferent de neam. Cladirea consiliului se afla in bezna, neaparata. In fatza celor dezlantuiti de activarea jeturilor de apa, masina a dat inapoi, blocandu-se intre copaci si cladirea de langa consiliu (colt cu str. Filipescu); a lovit doi stalpi de iluminat, pe care i-a indoit. Multimea a navalit asupra masinii, spargandu-i geamurile. Cei de dinauntru au ramas blocati. Au tabarit asupra lor, lovindu-i, pana cand cineva i-a oprit prin cuvintele: "Sunt si ei militari. Nu ei sunt de fapt vinovati!" Un tanar s'a catarat pe o "scara" (piramida) umana de vreo 8-9 metri inaltime, incercand sa dea jos stema PCR. Cu mainile goale, cu unghiile, a smuls din ea o bucata. S'au spart geamurile cladirii cu pietre, s'a incercat sa se intre inauntru. Dinspre podul Neptun a aparut un autobuz, din care au iesit in fuga militieni cu casti, scuturi si bastoane. Acestia au impins, lovind, lumea. Au aruncat si fiole lacrimogene. Poporul a fost manat inapoi spre Posta.

St. Iordanescu s'a retras cu sotia spre casa. Au revenit insa sa-si recupereze masina in sensul giratoriu. Au plecat apoi spre Calea Buziasului, de unde auzisera ca exista o alta coloana de manifestanti. In intersectia de la fabrica Banatul au si intalnit-o. Erau pana la 700 de oameni care strigau cerand muncitorilor de la Banatul sa li se alature. Au observat la poarta fabricii un grup de paza (civili) care se retrasesera in intreprindere. In spatele uriaselor geamuri, pe sectii, era mare foiala, dar nu au vazut lume iesind. Masina si-au parcat-o chiar in spatele acestei fabrici de incaltaminte. Dinspre Piata Traian s'a aratat o masina de pompieri, improscand. Avea grilaje de sarma la geamuri. Demonstrantii au inconjurat-o, i-au rupt grilajele, i-au spart geamurile, dar militarii dinauntru au scapat cu fuga. Cei doi s'au reintors acasa cu masina (in Bd. Victoriei). La intersectia strazilor Victoriei / Michelangelo, au intalnit o noua coloana, care se scurgea de pe pod spre Opera. S'au indreptat si ei spre Piata Operei (aprox. ora 23.30). S'au oprit la catedrala, unde erau deja adunati multi altii. In stanga se insira, scut langa scut, u cordon compact, pazind accesul spre Primaria orasului. Era ora 24.

Pierzand contactul cu coloana imprastiata (cu bastoane si gaze lacrimogene) din fata Consiliului Judetean si apoi cu multimea imprastiata pe al ora 21.30 din fatza casei pastorului To"kes, Victor Rudan (32 ani, conductor arhitect, fara loc de munca) a iesit din nou, in jurul orei 23. S'a ghidat dupa strigatele multimii si panourile ceausiste arzand: a pornit-o spre complex trecand podul Michelangelo. Oamenii razleti se regrupau spre complex. O mare parte se aflau in dreptul cantinei dinspre sala Olimpia. Intentia era de a-i grupa pe studenti. A patruns printre caminele dinspre sensul giratoriu. Rudan simtea in acel moment ca studentimea era forta alaturi de care se poate declansa ceva cu adevarat important. Acolo a vazut, in adevar, si primul comitet de organizare. Un individ cu vocea ragusita striga de sus multimii sa ramana pe loc, linistita, intre camine. A iinvitat apoi inca cinci oameni sa urce pe acelasi postament improvizat, pentru a-i organiza pe cei adunati. Au urcat cativa, s'au sfatuit. Acelasi a propus apoi sa porneasca cu totii, pasnic, organizat, si sa ceara ajutorul mitropolitului Nicolae [Corneanu]. "Sa ne indreptam spre catedrala si sa asteptam pana ce vine!" Au pornit, astfel, spre catedrala. In intentie, se dorea discutia cu autoritatile (cu Radu Balan), prin medierea mitropolitului.

Si Dan Vlad a ajuns in fata catedralei cu aceeasi coloana, pe la ora 23.45. Majoritatea celor de fata erau tineri. Erau insa si din cei varstnici. Unii impingeau biciclete, iesisera de la serviciu. Langa ei a aparut un individ care participase la incaierarea din Maria (pe la orele 22-22.30). Zicea ca dupa ciocnire s'au dus acasa dupa "armament": sticle incendiare, rangi, lanturi etc. Cativa erau in stare de ebrietate, evitati insa de multime. Cei de pe scarile catedralei temperau "pustanii" care incercau sa intre in conflict cu "zidul" compact de scuturi albe. S'a stat asa, in tensiune, timp de vreo 40 de minute. Acelasi tanar ragusit (din Complex) a vorbit, in cele din urma, si la catedrala, zicand: "Nu cred ca va veni nimeni. Trebuie sa ne sporim numarul. Propun sa mergem in cartierele muncitoresti!" Manifestantii s'au decis, astfel, sa porneasca spre cartierul Circumvalatiunii.

Iata ca revolta n'a izbucnit acolo unde era mizeria cea mai neagra (in Timisoara, totusi, nu s'a murit de foame!), ci acolo unde se traia, cel mai acut, sentimentul umilintei existentei noastre trecute.

Sambata, 16 decembrie, ora 15. Dupa serviciu, Kovacs Tiberiu (22 ani, muncitor la '6 Martie') s'a intalnit cu prietenii langa terasa Gradina banateana". Au discutat pe malul Begheiului despre cele intamplate si s'au decis sa porneasca impreuna la casa lui To"kes. S'au hotarit sa participe peste tot impreuna, pentru siguranta fiecaruia (erau Ramon Radosav, Lucian si Diana Levai, Mircea Chinezoni, Gabriel Dragan, Ladislau Cseh si altii).

In timp ce se insera, s'au impartit lumanari in multime si s'au rostit cuvinte de indemn, de incurajare. Multimea a cerut ca pastorul sa se arate la fereastra. A si aparut de 2-3 ori in cursul serii. A cerut multimii sa fie calma, civilizata.

Spre ora 19, sub protectia intunericului, au fortat usa de la intrarea bisericii si au pornit in cautarea securistilor ascunsi prin cladire. In mod respectuos, au cerut permisiunea pastorului de a verifica daca in locuinta sa se aflau securisti. Nu au vazut pe nimeni. Ulterior au aflat ca acestia se aflau ascunsi in pivnita cladirii (martori au zarit tigari aprinse in intunericul pivnitei).

La intrare se facuse imbulzeala. La insistentele pastorului, au parasit cladirea. Tibi Kovacs s'a indreptat spre marginea aglomeratiei, pe straduta Cipariu. A scandat "Libertate! Libertate!" Scandarea a fost preluata si de ceilalti (ora 19.30). Impreuna cu prietenii s'au hotarit sa porneasca catre centru (catre catedrala) si apoi spre Complex. Au format un flanc, desfasurat pe carosabil, cu fatza spre pod; au indemnat lumea sa li se alature. Nu i-au urmat. S'au decis atunci sa opreasca si circulatia tramvaielor in ambele sensuri. Trebuia sa-si sporeasca numarul. Un tramvai a fost oprit in statie, cu directia spre gara. Celalalt a fost oprit in sens opus. Erau aproape fatza in fatza. Cativa oameni mai curajosi s'au urcat pe bara de protectie de la vagonul din fatza si au vorbit lumii. A vorbit si Tibi: "Toata Europa ne-a dat exemplul de urmat: Polonia, Ungaria, URSS, Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria! Noi ce mai asteptam?" A vorbit de vreo trei ori. A indemnat lumea sa porneasca in mars, ca sa sporeasca numarul demonstrantilor. Au pornit catre pod. S'au prelungit pe splai, spre Complex. Coloana, care se formase instantaneu, i-a urmat. A fost lume multa, 3000-4000 de oameni -- chiar mai multi (ora 20.30). Pe drum au doborit si calcat panourile ceausiste. Un moment de ezitare s'a ivit in sensul giratoriu de la podul Michelangelo. Unii voiau sa se mearga in Complexul Studentesc, altii in centru. Au pornit peste pod, in centru. La Banca Nationala au cotit catre dreapta si s'au indreptat spre "Judeteana". Ajungand, au incercat sa patrunda in cladire. Un autotun de pompieri se afla in fata Consiliului. Cand a aparut coloana, s'a retras in intrarea laterala (str. Filipescu). N'a reusit sa intre in straduta, deoarece s'a blocat intre cladirea din colt si un copac. Tinerii au nevalit. S'au catarat in balconul respectivei cladiri, de unde au sarit pe cabina. masiva era blocata.

In acel moment s'au aratat formatiunile de interventie (USLA -- Unitati Speciale de Lupta Antiterorista) dotate cu casti speciale, scuturi si bastoane. Au utilizat gaze lacrimogene si sprayuri defensive (de fenol). Contactul cu ei a fost foarte violent. Dar si acestia au fost speriati de multimea dezlantuita: parca ezitau sa atace. Au atacat totusi necrutator. Cativa dintre acesti "antiteroristi" (erau in combinezoane cenusii-albastrui, cu bocanci inalti) au cazut calcati in picioare de multime. Masa a dat pana la urma inapoi, imprastiindu-se. Majoritatea s'au hotarit sa revina in Maria.

In Maria aparusera ofiteri ai Ministerului de Interne si de la "graniceri" (ora 21.30-22). Lumea adunata a format un semicerc in jurul lor. In capatul opus al stradutei Cipariu (spre strada A. Treboniu-Laurian) s'au zarit doua "scuturi" blindate (amfibii mici, cu patru roti), folosite de acesti "antiteroristi". Lumea, revoltata de cele petrecute la Consiliul Judetean, precum si de concentrarea fortelor de militie s.c.l. in Maria, a inceput sa azvarle cu ce apucau in acesti ofiteri (majoritatea erau ofiteri superiori): cu sticle (luate din lazile de lapte de la Alimentara din colt), cu oua, pietre. Unui lt.-colonel de militie i se prelingea un ou de pe cascheta pe uniforma. O femeie, cu adevarat curajoasa, si-a trecut geanta pe umar, a intrat in golul semicercului creat intre acesti ofiteri si multime si a indemnat lumea sa porneasca asupra lor. Au fost pur si simplu fugariti pe straduta Cipariu, catre cele doua "scuturi" blindate.

La scurt timp, au inceput sa circule in viteza si intr'un circuit Ku:ttl-Maria 2-3 masini-autotunuri de-ale pompierilor. Dinspre podul Maria s'au aratat unitati speciale. Erau echipati identic cu cei de la "Judeteana" [...]. Li s'au alaturat si securisti civili, inarmati cu pari, crengi rupte, bastoane. Au navalit peste multime, sprijiniti de un autotun al pompierilor, care improsca jeturi de apa. Multimea a fugit in stradute sau spre Piata Ku:ttl (Sinaia).

Unitatile de interventie si-au continuat haituiala si pe strazile dinspre Bega, gonind lumea inapoi spre splai, spre podu de catre catedrala. Multi s'au refugiat insa si in strada Gh. Doja. Si acestia au revenit, tot catre acelasi pod, reunindu-se. Cei ramasi in Piata Ku:ttl au improvizat o baricada din lazile de paine (scoase din pravalia din colt), din scanduri si tevi luate de la schelaria amenajata pentru repararea turnului bisericii apropiate. S'a scos si mobilier din libraria "George Cosbuc", inclusiv "operele". Acestei baricade i s'a dat foc. La un ultim atac al trupelor asupra multimii din Ku:ttl, acestea au fost deja intampinate cu sticle de benzina si cu pietre. "Antiteroristii" au dat inapoi. O masina de pompieri a trecut peste baricada, tragand dupa ea o dara de foc, pana'n Maria (era o sticla incendiara). Au aparut si autotunuri de tip mai vechi, vopsite argintiu (vre patru) si cu plasa de protectie la geamuri. Un tanar foarte curajos a sesizat incetinirea unei masini si a urcat pe scara din spate, spargand geamurile de la turela autotunului. Unitatile de interventie s'au retras catre Maria, unde multimea, regrupata dinspre pod, le-a creat serioase probleme. O femeie in Maria deja isi "procurase" un scut de-al "antiteroristilor" si manuia un ciomag imens. (Pe aceeasi femeie, Tibi a revazut-o in cursul marsului spre "Circumvalatiunii"; intre timp isi facuse rost chiar de o casca speciala!) Ce mai ramasese din formatiunea de interventie a fost supus atacului multimii in intersectia de la Regionala CFR. Un "militar" mai indraznet a patruns prea mult in multime: in fatza panourilor de afisaj de langa pod a fost strivit si azvarlit in Bega de pe pod. Era o lupta de hartuiala, de pozitie: ei atacau, demonstrantii contraatacau, in grupuri. O masina de pompieri, nou venita in sprijin dinspre catedrala, a fost oprita de multime, pe pod. Au incercat sa o pravaleasca in Bega. N'au reusit. A pornit singura, izbindu-se de parapetul statiei de tramvai, de la Regionala.

Kovacs si ceilalti au pierdut notiunea timpului. Dupa ce s'a facut "liniste", s'au decis sa porneasca spre catedrala. (Acum s'au operat si primele arestari in Maria). La catedrala se stransese deja un grup destul de numeros. Mereu veneau oameni noi. Dupa multe tergiversari si nehotarire, s'au decis sa se porneasca catre "Circumvalatiunii", pe traseul Calea Torontalului-Aradului-Lipovei. Cand au ajuns pe strada Gheorghe Lazar (chiar la Fabrica de Lapte), a aparut un sir de soldati incadrati de camioane, care barau accesul. Au strabatut fara probleme acest prim baraj. Coloana era insa neordonata, intinsa. Cei din spate au fost, pe neobservate, ridicati de alti "civili", in dube fara insemne de-ale militiei, si retinuti. Coloana s'a indreptat spre Piata Dacia. Constient de faptul ca s'a expus in Maria, Tibi Kovacs a plecat, ca sa evite arestarea. Cu chiu cu vai, pe jos, a reusit sa ajunga acasa, in Zona Soarelui.