Transcriptul "procesului" Nicolae si Elena Ceausescu

Decembrie 25 1989 - Garnizoana Tirgoviste

Judecator Gica POPA

 

O voce: Un pahar cu apa!

JUDECATORUL: Va rog sa luati loc. Suntem in fata unui tribunal al poporului.

CEAUSESCU: Nu recunosc nici un tribunal in afara de Marea Adunare Nationala.

JUDECATORUL: Marea Adunare Nationala s-a desfiintat. Noul organ al puterii este altul.

CEAUSESCU: Lovitura de stat nu poate fi recunoscuta.

JUDECATORUL: Noi judecam dupa noua lege adoptata de catre Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Te rog sa te ridici in picioare, inculpat.

CEAUSESCU: Cititi Constitutia tarii.

JUDECATORUL: Am citit-o, o cunoastem si nu este cazul sa dai dumneata indicatii si citim Constitutia tarii. O stim mai bine decit dumneata care n-ai respectat-o.

CEAUSESCU: Nu voi raspunde la nici o intrebare.

AVOCATUL TEODORESCU: Sunt avocatul Teodorescu, Nicolae din baroul Bucuresti si avocatul Lucescu, Constantin din baroul avocatilor Bucuresti. Noi suntem aceia care urmeaza sa le asiguram apararea celor doi inculpati ce compar in fata tribunalului militar teritorial. Va rog sa-mi dati aprobarea sa iau legatura cu cei doi.

JUDECATORUL: Poftim, doua minute.

AVOCATUL: Domnule Ceausescu, este sansa de a spune ce v-a indemnat sa faceti, este un tribunal legal constituit. Organismul pe care dumneavoastra il invocati a fost desfiintat prin forta poporului, prin vointa poporului roman. Daca intelegeti va rugam sa ne spuneti, cu ce intelegeti sa va faceti aceasa aparare? Este o obligatie morala fata de dumnea-voastra, va rugam sa va ridicati in picioare, indiferent daca dumneavoastra sunteti de acord sau nu. Pentru ca acesta este totusi un tribunal legal constituit.

(Avocatul Teodorescu Nicolae poarta o discutie cu Nicolae Ceausescu, dar aceasta nu se intelege)

CEAUSESCU: Nu dau socoteala decit in fata Marii Adunari Nationale. Nu recunosc tribunalul.

JUDECATORUL: Domnule avocat, va rog sa luati loc.

AVOCATUL: Va multumesc.

JUDECATORUL: Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, sa poarte un dialog cu poporul, desi a vorbit in numele po- porului, ca fiul cel mai iubit al poporului, in deridere si-a batut joc de acest popor. Nici astazi nu vrea sa coopereze cu tri- bunalul, se cunosc datele. Zilele de sarbatoare erau adevarate festinuri, in care acest inculpat si aceasta inculpati isi aduceau in jurul lor camarila si cu cele mai luxoase toalete care nu exis- tau nici la regii care au existat gi exista azi in lume nu era atata fast, iar poporului ii dadea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au facut acest inculpat si aceasta inculpata jefuind poporul, isi aroga dreptul de a vorbi in numele poporului, nici astazi nu vrea sa vorbeasca, este las si la pro- priu si la figurat. Avem datele cunoscute, atst ale dsnsei, cat si ale dansului. Va rog, reprezentantul procuraturii, ii dau cu- vintul pentru a susfine actul de acuzare.

PROCURORUL VOINEA: Domnule presedinte si onorata instanta, avem de judecat astazi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena care se fac vinovati de grave crime indreptate impotriva poporului roman, cei doi inculpati au savarsit fapte incompatibile cu demnitatea umanii cu principiile justitiei sociale, actionand discretional, despotic si criminal, in mod deliberat, pentru a distruge poporul roman, in numele caruia s-au erijat drept conducatori. Pentru crimele grave savirsite de cei doi inculpati in nu- mele poporului roman, victimele nevinovate ale acestor doi tirani, va solicit:

Domnule presedinte si onorata instanta, va cer scondamnarea acestora la moarte pentru savirsirea urmatoarelor fapte penale:

  • infractiune de genocid, prevazuta de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c;
  • subminarea puterii de stat prevazuta de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de actiuni armate de natura sa slabeasca puterea de stat;
  • infractiunea de acte de diversiune prevazute de articolul 163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in intregime sau in parte, prin explozii sau orice alt mod al instalatiilor industriale sau a altor bunuri de natura. sa aduca in orice mod atingere securitatii statului, si
  • pentru infractiunea de subminare a economiei nationale, prevazuta de articolul 165, Cod Penal, prin faptul ca au folosit o organizatie din cele prevazute de articolul 145, Cod Penal, ori de a impiedica activitatea normala a acestora de natura sa submineze economia nationala a poporului roman.

 

JUDECATORUL: Ai auzit inculpat Nicolae Ceausescu? Tribunalul iti cere si te ridici in picioare. Ai auzit care sunt invinuirile care ti se aduc?

CEAUSESCU: Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale. Puteti face orice mascarada, nu recunosc!

JUDECATORUL: Mascarada ai facut-o dumneata timp de 25 de ani. Asta este mascarada pe care ai facut-o si ai dus tara in pragul prapastiei.

CEAUSESCU: Nu vreau de loc ca... dar tot ceea ce s-a spus e fals... sunt peste 3,5 milioane de apartamente etc.

JUDECATORUL: E fals? Da. Nu recunoaste invinuirile ce i se aduc.

CEAUSESCU: Nu, n-am spus nimic. N-am dat nici o declaratie. Nu mai dau nici o declaratie, nu mai raspund nici un cuvant, decat in fata Marii Adunari Nationale.

JUDECATORUL: Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, va rog sa semnati.

CEAUSESCU: Nu voi semna nimic!

JUDECATORUL: Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din aceasta tara, care a mocnit pana in ziua de 22 decembrie 1989 cand au aparut zorii libertatii. Cunoastem situatia cu totii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale inculpat a facut ca sa moara oameni, sa moara copii, in spitale fara medicamente, fara hrana, fara caldura, fara lumina, nu te-ai gandit la acest lucru? Acum discut cu inculpatul Ceausescu Nicolae. Din ordinul cui s-a facut genocidul de la Timisoara? Inculpatul refuza sa raspunda.

CEAUSESCU: Raspund in fata Marii Adunari Nationale.

JUDECATORUL: Lasa placa asta veche. Am auzit-o si stim incapatinarea de care ai dat dovada pana in prezent.

CEAUSESCU: Refuz sa raspund la intrebarea cine este autorul genocidului de la Timisoara.

JUDECATORUL: Istoria, natiunea a facut-o, n-a facut-o dumneata.

CEAUSESCU: Pentru istorie, Marea Adunare Nationala va afla adevarul si nu cei care au organizat lovitura de stat!

JUDECATORUL: Am organizat lovitura de stat? Ai uzurpat puterea. Raspunzi numai la intrebarile pe care ti le pun eu!

CEAUSESCU: Nu raspund!

JUDECATORUL: La Bucuregti cine a ordonat sa se traga in multime, in tineri, nu cunoasteti, nu cunoasteti situatia de la Bucuresti? S-a tras in Piata Palatului in multime, esti strain de acest lucru? Si acum continua sa se traga in oameni nevinovati, in batrini, in copii, in locuri, de niste fanatici, cine sunt acesti fanatici? Cine i-a platit?

CEAUSESCU: Nu raspund la nici o intrebare, pentru ca, va rog sa nu considerati ca raspuns la intrebare. Nu s-a tras in Piata Palatului in nimeni, dimpotriva au fost ordine clare sa nu se traga.

JUDECATORUL: Din partea cui ai dat dumneata ordin sa nu se traga?

CEAUSESCU: Da. Eu am dat ordin sa nu se traga, inclusiv la televiziune, inclusiv la teleconferinta care este inregistrata.

JUDECATORUL: Consemnati va rog.

CEAUSESCU: Nu. Nu recunosc decit in fata Marii Adunari Nationale. Tot ceea ce s-a spus in jur sunt falsuri, provocari.

JUDECATORUL: Nu recunosc sa fi dat ordin, eu sau acolitii mei sh se traga in multimea adunati la Sala Palatului. Nici nu s-a tras de altfel.

JUDECATORUL: 64.000 de victime sunt astazi ca urmare a dispozitiilor date de dumneata, in toate orasele, ai auzit, in toate muncipiile tarii, cum le pronuntai dumneata, in toate municipiile pe care te laudai ca le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, indobitocit, sleit, toti oamenii de cul- tura, toate inteligentele le-ai persecutat, ca sa nu fuga din tara, sa ne lase pe mana dumitale. Aveti de pus intrebari?

PROCURORUL VOINEA: Domnule presedinte, sa ne spuna inculpatul cine sunt mercenarii straini care si la ora aceasta trag in populatia de pe intreg teritoriul tarii, cine i-a adus si cine ii plateste pe acesti mercenari?

JUDECATORUL: Raspunde, te rog, inculpat.

CEAUSESCU: O alta provocare si nu raspund decit in fata Marii Adunari Nationale, a poporului.

JUDECATORUL: Refuz sa raspund la intrebarea cine a recrutat si dirijat mercenarii straini care savirqesc fapte de teroare si in prezent, omorind populatia pasnica si nevinovata.

JUDECATORUL: Dinsa este vorbareata, dar am vazut-o de mai multe ori ca nu mai citea. Savantul, inginerul, academicianul, care nu stia sa citeasca. Analfabeta ajunsese academician.

ELENA CEAUSESCU: O sa te auda intelectualii din tara asta si toti colegii mei. O sa te auda colegii mei! O sa te auda!

JUDECATORUL: Intrebari domnule colonel: Inculpat Ceausescu Nicolae, in afara de cele invocate in legatura cu legalitatea acestui tribunal, ai discutii?

CEAUSESCU: Eu raspund la orice intrebare numai in fata Marii Adunari Nationale si a reprezentantilor clasei muncitoare.

JUDECATORUL: Ca si pina acum.

CEAUSESCU: Raspund la orice intrebare in fata M.A.N.

JUDECATORUL: Sa se consemneze, refuz sa raspund la orice fel de intrebare pusa de tribunal. Asta am mai auzit-o de atitea ori incit stie intreaga lume.

CEAUSESCU: In fata loviturii de stat nu raspund celor care au chemat armatele straine in tara, nu raspund !

JUDECATORUL: Marea Adunare Nationala de care vorbesti dumneata a fost dizolvata, destituita.

CEAUSESCU: Nu o poate nimeni dizolva !

JUDECATORUL: Prin vointa nestramutata poporului avem alt organ al puterii, este Consiliul Frontului Salvarii Nationale, legal constituit si recunoscut pe plan mondial.

CEAUSESCU: Nu recunosc pe nimeni si de aceea poporul lupta in tara pina la eliminarea acestei bande de tradatori de tara, care sunt in legatura cu strainatatea, au organizat lovitura de stat!

JUDECATORUL: Nu recunosc noul organ al puterii de stat, legal constituit si nici organele care au uzurpat, in ghilimele, puterea, de aceea poporul face dezordine astazi in tara si lupta.

JUDECATORUL: Pentru cine lupta poporul? Lupa impotriva lui?

CEAUSESCU: Pentru existenta sa, pentru independenta si suveranitate, pentru integritatea Romaniei.

JUDECATORUL: Uzurparea puterii a fost facuta cu ajutorul agenturilor straine, asa a spus inculpatul !

CEAUSESCU: Nu este adevarat, voi spune public ori de cite ori, dar nu recunosc aceasta ca o declaratie.

JUDECATORUL: In primul rind spune-ne-o noua !

CEAUSESCU: Ca simpli cetateni, cu speranta ca veti lucra pentru nimicirea Romaniei.

JUDECATORUL: Cine?

AVOCATUL TEODORESCU: Pentru ca sa putem rezolva o problema de drept, pe care o supunem noi discutiei, cind ne veti acorda cuvintul, va rog sa binevoiti sa intrebati pe inculpatul Ceausescu Nicolae daca are cunostinta de faptul ca a fost destituit din functia sa de pregedinte al Rominiei.

JUDECATORUL: Ai aflat de acest lucru?

AVOCATUL TEODORESCU Si a inculpatei Elena Ceausescu daca stie ca a fost destituita din functiunile de stat pe care le detinea? Si inca urmatoarea intrebare: daca mai are cunogtinta ca Guvernul a fost demis in integritatea sa si ca toti care faceau parte din guvern, inclusiv inculpata Ceausescu Elena, nu mai are aceasta calitate, pentru ca sa putem rezolva problema de drept in care prezenta refuzului nejustificat al acestora, de a raspunde intrebarilor puse de catre tribunalul militar, ne vedem obligati ca sa lamurim noi, ca si dumnealor sa inteleaga, care este lega- litatea in ce privepte posibilitatea de judecare sau de nejudecare a acestora. Va rog sa-l intrebati daca are cunogtinta de acestea?

JUDECATORUL: Ai auzit inculpat, ai cunogtinta ca ai fost destituit din functia care o detineai, ca simplele organe au fost desfiintate.

CEAUSESCU: Sunt presedintele Romaniei si comandantul suprem al Armatei. Ca simpli cetateni, ca simpli cetateni!

AVOCATUL TEODORESCU: Dar nu asta v-am intrebat, eu altceva am intrebat, daca aveti cunogtina ca vi s-au ridicat aceste functiuni ca sa putem discuta legalitatea in ce privegte sustinerile pe care le faceti dumneavoastra, ca nu va poate judeca decit Marea Adunare Nationala.

CEAUSESCU: In primul rind nu va recunosc nici o calitate, ca simpli cetateni, ca simpli cetateni !

AVOCATUL TEODORESCU: Cum doriti dumneavoastra, ca simpli cetateni?

JUDECATORUL: Noi simpli cetaaeni, dumneata simplu presedinte.

CEAUSESCU: Sunt presedintele Republicii Socialiste Romania.

JUDECATORUL: Va rog sa consemnati: nu recunosc noile organe legal constituite.

CEAUSESCU: Raspund in fata Marii Adunari Nationale si a poporului, nu a celor care au organizat lovitura de stat cu ajutorul agenturilor straine.

JUDECATORUL: Platite de Ceausescu Nicolae.

CEAUSESCU: Nu. Nu ! E non sens !

JUDECATORUL: Inculpat, va rog sa cititi. Nu recunosc noile organe legal constituite ale puterii de stat, ca sustineti ca sunteti pregedintele tarii si comandantul suprem al Armatei. Pardon! Aproape in toate comunele s-au facut brutarii

AVOCATUL: Va rog sa-l intrebati pe inculpat daca are cunogtinta ca e demis Guvernul?

JUDECATORUL: De ce, inculpat, ai luat masura aceasta ca sa umilesti poporul, sa-l terfelesti, sa-l aduci in halul de umilinta in care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau taranii? Si veneau taranii de la Caracal, din toata tara, la Bucuresti sa cumpere piine, pe ger, pe frig, cei care produceau piinea, cei care te duceai dumneata si le dadeai indicatii. De ce ai infometat poporul, de ce ai facut aceasta, de ce ai infometat acest popor?

CEAUSESCU: Nu va raspund la intrebare. Voi spune, va spun ca simpli cetateni si voi arata si in Marea Adunare Nationala ca pentru prima data cooperatorii au primit cite 200 de kg de griu pe persoana, nu pe familie si mai aveau dreptul inca sa mai primeasca.

JUDECATORUL: Primeau, primeau...

CEAUSESCU: E o minciuna si un fals. Va spun ca sa va ginditi bine, este o minciuna in fals si arata acuma cita lipsa de patriotism si ce tradare s-a comis in tara asta.

JUDECATORUL: Dimpotriva, am luat masuri sa sa dea cite 200 kg la trani. Si atunci de ce veneau taranii sa ia piine de la Bucuresti?

CEAUSESCU: Pardon ! Aproape in toate comunele s-au facut brutirii. Asta nu recunoasteti?

JUDECATORUL: Incercam sa folosim expresia dumitale. Dumneata vorbegti cu tribunalul !

CEAUSESCU: Vorbeste un cetatean si ascult pe orice cetatean, nu va declar. Nu recunosc nimanui nici o calitate. Ca simpli cetateni putem discuta orice.

JUDECATORUL: Dumneata foloseai o expresie foarte des, "avem programe minunate", probabil ca de programul asta era vorba, una sa scri pe hirtie si una sa se faca in realitate? Asa ai vorbit si despre sistematizarea localitatilor, care de fapt a insemnat distrugerea tarinimii romine, a plaiului nostru stramosesc. Te-ai gindit vreodata la asta? Ca cetatean?

CEAUSESCU: Ca cetatean, niciodata in satele romanesti nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Si nu de dis- trugerea satelor rominegti, ci dimpotriva, de consolidarea de a le asigura productia.

JUDECATORUL: Nu am intentionat sa discut o seama de motive.

CEAUSESCU: Va spun ca simplu cetatean. De a se intari si construi spitale, medici, scoli, tot ce este necesar pentru o viata demna si care nu s-a facut in nici o tara din lume, ca simpli cetateni va spun acest lucru.

JUDECATORUL: Ultima intrebare inculpat, vorbeai de egali- tate si ca toti suntem egali, ca fiecare trebuie sa primeasca dupa munca lui. Am vazut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cintar de aur pe care isi cintarea carnea adusa din strai- natate. Carnea asta de aici, a noastra, nu era buna.

ELENA CEAUSESCU: Extraordinar, extraordinar, de unde scoateti atitea scorneli, sta intr-un apartament ca fiecare cetatean.

JUDECATORUL: Era vila bunicii.

ELENA CEAUSESCU: N-are vila, n-avem nimeni!

JUDECATORUL: Ati avut palat.

ELENA CEAUSESCU: Nu avem, sunt ale tarii.

JUDECATORUL: Pentru copii dadeai 10 lei pentru revelion ca sa-si cumpere bomboane, asa ai inteles dumneata ca sa ajuti copiii, familiile cu copii.

PROCURORUL: Domnule presedinte, am o intrebare: sa ne spuna inculpatul Ceausescu Nicolae, contul de 400.000 de dolari...

JUDECATORUL: 400 de milioane de dolari din Elvetia.

ELENA CEAUSESCU: Ce cont?

PROCURORUL: Pe numele cui este, cui apartine?

Ambii inculpati: Ce cont?

JUDECATORUL: Cele 400 de milioane de dolari care au fost depuse la bancile din Elvetia?

ELENA CEAUSESCU: Sa se faca dovada, dovada!...

JUDECATORUL: O sa se aduca si dovada !

CEAUSESCU: Nu exista nici un cont al nimanui si ceea ce spuneti arata cit de fals si de provocator cei care au facut lovitura de stat.

JUDECATORUL POPA: Iti place mereu sa folosesti termenul de lovitura de stat.

CEAUSESCU: Va rog, nu am terminat. Ca cetateni...

JUDECATORUL: Va rog sa consemnati: nu recunosc sa fi depus eu sau alte persoane in numele meu, al familiei mele...

CEAUSESCU: Nici un dolar.

JUDECATORUL: Nici un dolar la vreo banca din strainatate.

CEAUSESCU: Nu, nu am dat declaratie, iti spun ca simplu cetatean! Ce minciuna, ce falsitate.

JUDECATORUL: La fiica dumitale s-a gasit suma de 90.000 de dolari, iar pe cetatenii care aveau un dolar ii trimiteai in judecata!

Avocatul Lucescu Constantin: Suntem la aceste 400 de milioane de dolari, va rugam si intrebati inculpatul daca nu a deschis vreun cont si nu exista pe numele domniei sale, dar daca totusi contul exista, este de acord si declare ca ii lasa sa vina in tara pentru statul roman, acesti bani in Banca Nationala?

JUDECATORUL: Ai intaeles inculpat?

CEAUSESCU: Vom discuta in Marea Adunare Nationala.

Avocatul Lucescu Constantin: Acum sa ne spuna daca acesti bani pot fi remisi statului roman?

CEAUSESCU: Pentru dumneavoastra, ca simpli cetateni.

JUDECATORUL: Noi suntem tribunalul, nu suntem simpli.

CEAUSESCU: Nu va recunosc calitatea asta.

JUDECATORUL: Noi avem calitatea de tribunal.

CEAUSESCU: Dar ca cetateni, va spun ca nu am avut si nici nu am cont in nici o tara, in nici o valuta.

JUDECATORUL: Nu aveti un fond depus in valuta in nici o tara...

PROCURORUL VOINEA: Domnule presedinte, daca acest inculpat paranoic nu are nici un cont, sa incheiem si noi conturile cu el, ca se pare ca nu ne putem intelege.

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog sa trecem la ascultarea inculpatei Ceausescu Elena.

CEAUSESCU: Te voi trimite in judecata pentru insulta, cel care zice ca ar fi procuror. Te voi trimite in judecata pentru insulta.

JUDECATORUL: La comisia de judecata...

CEAUSESCU: Si la comisia de judecata, sa va judece adevarata judecata si in rindul muncitorilor.

JUDECATORUL: Va rog sa dati citire declaratiei, ca sa auda.

GREFIERUL Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, refuz sa raspund la intrebarea cine este autorul genocidului de la Timisoara, nu recunosc sa fi dat ordin eu sau acolitii mei sa se traga in multimea adunata la cele ... nu am dat ordin sa se traga, refuz sa raspund la intrebarea cine a recrutat pi dirijat mercenarii straini care savirgesc fapte si in prezent, omorind populatia pagnica. Refuz sa raspund la intrebarile puse de tribunal. Nu recunosc noul organ al puterii constituite si nici organele care au uzurpat puterea de stat, in ghilimele. Uzurparea puterii a fost facuta cu ajutorul agenturilor straine. Nu recunosc organele noi de stat. Sunt inca pregedintele tarii (JUDECATORUL: inca in ghilimele). Nu recunosc ca am infometat poporul, ci dimpotriva am luat masura ca sa dam cite 200 kg de griu la tarani, nu am intentionat sa darim satele Romaniei, ci am vrut si le modernizez. Nu recunosc si fi depus eu sau alte persoane in numele meu nici un dolar in bancile din strainatate.

CEAUSESCU: Nu am depus eu si nu am dat nimanui... dar nu raspund nimanui, e o provocare ordinara.

JUDECATORUL: Semnezi declaratia, inculpat?

CEAUSESCU: Nu am dat nici o declaratie. V-am spus ca simpli cetateni, ca sa cunoasteti realitatea.

JUDECATORUL: Refuza sa semneze, de altfel, inculpatul a refuzat sa recunoasca si legalitatea tribunalului in care a fost astazi judecat.

CEAUSESCU: $i a acestui asa-zis Consiliu de Salvare Nationala.

JUDECATORUL: Deci ai aflat de existenta acestui consiliu.

ELENA CEAUSESCU: Pai ne-ati spus, ne-ati spus aici, discutau oamenii... ne-a spus domnul avocat, apararea.

JUDECATORUL: Este organ al puterii legal constituite in stat.

CEAUSESCU: Nu se poate constitui un organ legal decit de puterea de stat, de Marea Adunare Nationala. Cei care prin lovitura de stat, prin tradare au uzurpat puterea, cum s-au intimplat sute si sute de ani in istoria Romaniei, au sfirsit prin a raspunde in fata poporului.

JUDECATORUL: Dumneata poate esti mai cooperanta cu tribunalul, femeile sunt intotdeauna mai rationale, mai intelegatoare, poate si-a pierdut cumpatul inculpatul Ceausescu. Dumneata care ai fost prima colaboratoare, cabinetul 2, dumneata ai cunoscut de genocidul de la Timisoara?

ELENA CEAUSESCU: Nu! Ce genocid? Nici nu vorbesc.

CEAUSESCU: Nu vorbi nimic.

JUDECATORUL: Nu ai nici o legatura nici dumneata cu acest genocid? Sau dumneata erai intotdeauna preocupata de stiinta! De polimeri! Cine ti-a publicat lucrÝrile in strainatate?

CEAUSESCU: Sunt cu zecile lucrarile publicate in strainatate, cu stiinta si polimerii.

JUDECATORUL: Cine le scria? Aaa ... taci din gura!

ELENA CEAUSESCU: Ce sa-i spun, daca ei poata sa spuna asa ceva?

CEAUSESCU: Pai nu le spune! Cind presedinte al Academiei au facut prefata la toate lucrarile, se poate?

AVOCATUL TEODORESCU: Ascultarea se face pentru fiecare in parte. Ori, daca dumneavoastra sustineti teza macar o rezolvam noi pina la urma cu tribunalul care sa ne asculte ca repre- zentanti ai dumneavoastra. Ca mai sunteti inca presedintele tarii, ca asa sustineti, dumneaei nu mai poate sustine acelasi lucru! Lasati-o sa vorbeasca.

CEAUSESCU: Este viceprim-ministru al guvernului Republicii Socialiste Romania.

Avocatul Teodorescu: Asta e alta treaba, lasati-o sa se apere pe calitatea pe care o crede dumneaei.

ELENA CEAUSESCU: Pai, eu nu ma apar de nimic!

CEAUSESCU: Aici, eu v-am spus ca simpli cetateni si ce va spune tovarasa mea si ce v-am spus eu, v-am spus ca simpli cetÝ$eni, ca sa intelegeti ... Nu am raspuns la nici o intrebare.

AVOCATUL TEODORESCU: Eu va dau sfaturi, este obligatiunea mea... si care sunt in interesul dumneavoastra.

JUDECATORUL: Domnule avocat, va rog. Deci dumneata in calitatea de viceprim-ministru, prim viceprim-ministru, pe care ai detinut-o in vechiul organ al puterii administratiei de stat, trebuia sa fi la curent, sa luati hotariri colective, nu asa prevedeau dispozitiile si prevederile Constitutiei? Cine a dat dispozitii sa se traga in multimea de la Timisoara?

ELENA CEAUSESCU: Nu raspund la nici o intrebare. De la inceput si pina la sfirsit.

CEAUSESCU: Pentru cunostinta dumneavoastra, care sunteti ofiteri, pot eu raspunde la intrebare. Ordinul de a trage nu-l da guvernul.

ELENA CEAUSESCU: Nu-l pot da eu! Guvernul nu poate sa dea ordine, nu are in subordine armata.

JUDECATORUL: Dar la Bucuresti, in tinerii care au murit, cine a tras, peste care au trecut tanchetele Securitatii, a unei parti, tot teroristii?

ELENA CEAUSESCU: Teroristii, se spunea aici, vorbeau oamenii ci sunt ai Securitatii.

JUDECATORUL: Teroristii sunt ai Securitatii?

Avocatul Lucescu Constantin: Securitatea nu era a comandantului suprem?

JUDECATORUL: Deci se vorbea pe aici ca teroristii sunt ai Securitatii!

Ambii inculpati: Raspund, nu, nu este nici un raspuns, tot pentru lamurirea dumneavoastra.

CEAUSESCU: In primul rind vreau sa va lamuresc pe dumneavoastra ca cetateni.

JUDECATORUL: Cu dumneata am terminat. Spune in ce impre- jurari a murit generalul Milea? A fost impuscat, de ce si de cine?

CEAUSESCU: Intrebati medicul.

JUDECATORUL: Nu raspund, este o provocare intrebarea cu privire la cauzele mortii generalului Milea. Sa intrebam medicul care e...

CEAUSESCU: Si eu voi face ancheta, pentru a lamuri de ce s-a sinucis generalul Milea.

PROCURORUL: De ce l-a destituit pe generalul Milea? Si l-ai facut tradator?

JUDECATORUL: De ce dumneata l-ai facut tradator, am auzit comunicatul care l-ai spus, prin care ai instituit starea de asediu, ca generalul Milea, tradator, s-a sinucis pentru a scapa de raspundere, de pedeapsa dreapta pe care o astepta ca tradator.

CEAUSESCU: Pentru lamurirea dumneavoastra, tradatorul Milea...

JUDECATORUL: De ce nu l-ati judecat daci era tradator?

CEAUSESCU: Pentru ca atunci am constatat treaba aceasta, chiar in ziua respectiva. Si a plecat ca sa aplice masuri, va spun asta pentru judecata dumneavoastra, dintr-un grup intreg si au venit ofiterii care erau cu el si ne-au anuntat ca s-a impuscat. Si de abia dupa aceea am constatat ca n-a aplicat ordinele stabilite ca unitatile militare sa-si faci datoria.

JUDECATORUL: Dumneata intotdeauna ai vorbit mai mult decat colaboratoarea apropiata a dumitale, totdeauna ai fost in fata, dar intotdeauna ai avut-o in dreapta dumitale. Si ea cu- noaste tot atitea lucruri importante, dar ar fi bine sa fie relatate in fata tribunalului, sa cooperam, sa vorbim civilizat ca niste intelectuali cum va pretindeati amindoi, membrii ai Academiei, sa ne spuneti cu ce bani se plateau publicatiile, atit ale inculpatei, cit si operele alese, cit si cartile de stiinta ale academicianului Elena Ceausescu. Asa-zisul academician.

ELENA CEAUSESCU: Asa-zisul... Ne-ai luat si titlurile.

JUDECATORUL: Nu le-am luat eu. Sa raspunda la intrebarile puse de tribunal.

ELENA CEAUSESCU: Heee ... pai sigur ca da!...

JUDECATORUL: Refuz sa rispund la intrebarile puse de tribunal.

CEAUSESCU: Insa tot pentru informarea dumnea- voastra, ca am scapat atunci, mi-ati spus ca eu mincam numai mincaruri din strainatate, ca exista de ani de zile lista cu ce maninc eu, ori 1.100 - 1.200 de calorii pe zi si numai legume.

JUDECATORUL: Si poporului ii dadeai numai 3.600 de calorii, imbuibat acest popor.

CEAUSESCU: Si 60 de grame pe zi, de carne.

JUDECATORUL: Mai aveti de pus intrebari domnule procuror?

PROCURORUL DAN VOINEA: Da domnule pregedinte. Cine a dat ordin sa fie implicate, ca sa intervina fortele armate in inabusirea demonstratiei de la Timisoara? Pentru ca inculpatul spunea ca generalul Milea nu a respectat ordinele primite. Care sunt aceste ordine? Ce n-a respectat, ce n-a respectat?

CEAUSESCU: Voi spune in Marea Adunare Nationala ce ordine n-a respectat in Bucuresti si de ce a tradat.

JUDECATORUL: Aveti de pus intrebari?

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog sa intrebati pe inculpata Elena Ceausescu daca a fost sau este bolnava psihic?

ELENA CEAUSESCU: Ce este?!?

AVOCATUL TEODORESCU: Daca a fost sau este bolnava psihic. $i va rog si consemnati raspunsul.

JUDECATORUL: Ai suferit vreo boala psihica? Sau daca suferi acum?

ELENA CEAUSESCU: Ce provocare ordinara!...

AVOCATUL TEODORESCU: Nici o provocare, este in favoarea dumneavoastra, ca daca sunteti iresponsabili atunci e o aparare, daca nu e alta aparare.

ELENA CEAUSESCU: E o provocare, se poate sa spui asa ceva!

CEAUSESCU: Nu ti-am recunoscut dreptul...

JUDECATORUL: Noi am inteles din aceasta dezbatere pentru ca dumneavoastra obisnuiti sa nu aveti niciodata un dialog cu poporul si sa poarte numai dinsul un monolog si dupa aceea sa-l aplaude ca in ritualurile africane, sa bata lumea din palme, asa, nici astazi s-a comportat in continuare la fel, nu v-ati schimbat, nu ati tras nici un fel de invataminte. Ca niste me- galomani. Mai sunt de pus intrebari? Probe in aparare aveti? Nu.

AVOCATII: Mai facem o ultima incercare. Vi rog, proce- dura ne permite acest lucru. Va rog sa consemnati ca refuza. Daca refuza este treaba lor.

JUDECATORUL: Va rog si consemnati in caietul dumneavoas- tra de grefier ca refuza colaborarea cu aparatorii si ca nu au probe.

ELENA CEAUSESCU: Adevaratul tribunal este Marea Adunare Nationala.

JUDECATORUL: Vrei sa semnezi declaratia?

ELENA CEAUSESCU: Nu, nici o declaratie. Am muncit si am luptat pentru popor si poporul este poporul nostru si nu-l tradam noi poporul.

JUDECATORUL: Am urmarit si stiam ca ziua dumitale este undeva inaintea dinsului, dar nu stiam niciodata anul in care te-ai nascut. Care este?

ELENA CEAUSESCU: Astea chiar sunt de femei...

JUDECATORUL: De aicea a pornit toata minciuna, nici un dictionar, orice, toate femeile isi ascund virsta, dar cind este un om care apare in dictionare, in carti si in toate astea, sa nu se arate virsta?

Va rog, tovarase procuror sa retineti, tribunalul considera cercetarea judecatoreasca a procesului terminata si va dau cu- vintul la dezbateri, sa sustineti acuzarea.

PROCURORUL: Domnule pregedinte, avind in vedere atrocitatile savirgite de Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, noi consideram ca acesti doi inculpati se fac vinovati de savirsirea infractiunilor prevazute de articolele 162, 163, 165 si 357 din Codul penal, articole in baza carora solicitam condam- narea celor doi inculpati la pedeapsa cu moartea, totodata, solicitim confiscarea totala a averilor sotilor Ceausescu.

JUDECATORUL: Aveti cuvintul in aparare.

AVOCATUL TEODORESCU: Inainte de a discuta problemele de drept, care se ivesc din ceea ce sustin inculpatii, carora le acordam asistenta chiar fata de pozitia obstructionista a aces- tora, eu voiesc sa va infatisez faptul ca le-am facut noi onoarea, venind de la Bucuresti sa le acordam apararea care in ultimii 25-30 de ani nu s-a respectat. Ca noi intelegem ca avocati sa aparam indiferent pe cine ar fi si indiferent de faptele pe care le-a savirsit, dar in limita dispozitiilor legale, a faptelor de care luam cunostiinta prin rechizitoriu, a probelor care ni s-au fost cautate de catre pozitia absolut obstructionista a celor carora le-am facut cinstea de a le acorda aceasta deplasare in locul acesta. Ca sa-i aparam. Intelegem totusi, ca si ei sa inteleaga, pentru dumneavoastra nu am nevoie, sa faca asemenea lamuriri, ca numai un presedinte in functiune poate cere pentru o fapta pe care ar savirsi-o sa fie supus discutiunii organului legislativ care la noi este Marea Adunare Nationala. Si ca odata cu destituirea dintr-o anumita functie de stat si noi nu vorbim pe calitatea dumnealui de secretar general al partidului, care e o alta treaba si o judeca partidul, ci pe calitatea care a avuto Ceausescu Nicolae, aceea de presedinte al acestei tari. Ori, aceasta calitate din momentul in care Frontul Salvarii Nationale s-a constituit si Consiliul care este constituit a luat masura de demitere a guvernului si de demitere din functia de presedinte al republicii a lui Ceausescu Nicolae, acesta este supus dis- pozitiilor legale ca orice cetatean din aceasta tara. Deci din acest punct de vedere noi constatam si va rog sa consemnati, in procesul verbal al sedintei, acest fapt ca am constatat ca sunt indeplinite toate formele procedurale prevazute de lege pentru trimiterea in judecata si judecarea celor care au com- parut in calitate de inculpat. Deci, este o gregeala pe care o savirgesc cei doi inculpati, nu a faptului recunoasterii sau nere- cunoasterii, pentru ca aceasta, recunoastere sau nerecunoas- terea, daca este dezminfita de probe nu face doua parale. Si dumnealor au socotit, desi eu am venit sa le acord, sa le fac cinstea de a-i apara. Ei se mentin in aceeasi pozitie pe care au avut-o dintr-un inceput, zicind ca este un act de provocare daca i-am intrebat daca sunt bolnavi psihic sau nu, pentru ca una e impuritatea prevazuta de legi, adica aceea in care esti bolnav si poti fi supus unei expertize psihiatrice si atunci esti iresponsabil, mare diferenta fiind fata de situatiunea in care te comporti ca un iresponsabil, dar esti responsabil. Si spre regretul meu care sunt avocat, nici procuror, nici membru al tribunalului militar trebuie sa constat si o spun cu toata certitudinea ca inculpatii carora noi le acordam asistenta, chiar in chiar in dauna vointei sale, pentru ca asa glasuieste legea care nu s-a respectat pina acum si dumnealor, amindoi o stiu, faptul acesta, eu va spun ca dumnealor au actionat ca iresponsabili, dar cu deplin discernamint in tot ceea ce au facut. Ei sunt trimisi in judecata pentru patru fapte, eu inteleg sa extind in vreun mod ceea ce a zis rechizitoriul procuraturii si anume pentru faptele prevazute de articolele 162, 163 si 165 si 357 din Codul penal si constat in baza probelor care au fost depuse la dispozitie, ca acestia se fac vinovati de aceste fapte. Rugamintea noastra, a apararii, insa, este una singura, ca dumneavostra sa luati o hotarire care sa nu aiba caracterul de vendeta, sa nu aiba caracterul de razbunare si sa fie si sa o intaleaga pina in ultima lor clipa ei si altii care vor mai compare in fata judecatii, ca poporul acesta, printr-un tribunal legal con- stituit, ca daca nu ar fi fost legal constituit, noi suntem primii care am fi venit sa spunem e nelegala constituita o instang jude- catoreasca. Sa stie si cei doi inculpati, carora fortamente trebuie sa le acordam apararea pe care nu o voiesc, dar noi trebuie sa-i aparam, pentru ca asa glasuieste Constituia pe care fac vorbire, fara sa stie ce spune in ea. Incalcarea fosta a acesteia si-i apar pentru ca asa trebuie, dar si sa se lamureasca pentru totdeauna, pentru clipele cit vor mai avea pina la sfirsitul vietii lor, ca tribunalul acesta militar a fost si este legal constituit si ca ei nu au calitatea decit de inculpati, iar nu calitatile de stat pe care le-au avut pina in momentul in care li s-a ridicat aceste functuni de catre organul care este constituit legal in aceasta tara.

JUDECATORUL: Cu privire la faptele lor?

AVOCATUL TEODORESCU: In ce priveste fapte prevazute de 162 si anume aceea de subminare a puterii de stat, in probele care le-au fost culese si ni s-au pus si noua la dispozitie, nu pot face nici un fel de obiectiune, socotind ca acestia, intrade- var, se fac vinovati de savirsirea acestei fapte. In ce privegte fapte prevazute de 163 din Codul Penal, actele de diversiune din materialul care ne-a fost pus la dis- pozitie de catre acuzare si de care am luat cunogtiinta, in de- plina cunostiinta de cauza, ceea ce le spun dumnealor, va rog sa constatati si sa luati act de declaratie pe care o facem noi in calitate de aparatori, ca acestia intr-adevar se fac vinovati si de savirsirea acestei infractiuni. In ce privegte infractiunea de subminare a economiei nationale, aceea prevazuta de articolul 165 din Codul Penal si toate documentele acesteia care au fost culese in scurt timp, in citeva zile, de organul de urmarire penala, ca documente ce existau acestui moment, se fac vinovati acestia si de savir- sirea acestei infractiuni. In fine, ultima fapta in sarcina si care este si cea mai grava, aceea de genocid, prevazuta de 357, litera c, din Codul Penal, constat ca si aceasta fapts este savirsita de acestia. Rugamintea noastra, in calitate de aparatori ai celor doi inculpati, sotii Ceausescu Nicolae si Elena, este aceea ca dumneavoastra sa dati hotarirea, in numele legii, sa nu apara ca un act de razbunare a cuiva, ci sa se inteleaga ca pentru acele fapte savirsite, fiecare inculpat trebuie sa-si primeasca pedeapsa, asa cum este prevazuta de lege. Va multumesc.

AVOCATUL LUCESCU: Domnule presedinte, domnilor asistenti populari, reprezentanti din sala, este greu sa pui concluzii impotriva oamenilor care, chiar si deferiti Justitiei, nu vor sa recunoasca crima impotriva poporului roman, crima de genocid, nu numai la Timisoara si Bucuregti, in momentele de fata, ci crima dinainte de peste 20 si ceva de ani. Crima prin infometare, prin lipsa de caldura, prin lipsa de lumina, dar cea mai odioasa crima a fost crima de a incatusa spiritul romanesc, sufletul acestui popor, in raport de odioasele crime savirsite la Timisoara, de odioasele crime savirsite cind poporul si copiii, copii nevinovati au fost calcati de tancuri cu senile. Cind ati cautat un act odios, de diversiune, pina cind Armata cu Securitatea sa o puneti cap la cap si ati imbracat ofiteri ai Securitatii din trupele dumneavoastra in ofiteri ai Ministerului Apararii Nationale, sa dati iarasi o lovitura, ca Armata sa nu vina alaturi de popor, ca poporul sa urasca Armata si din aceasta degringolada dumneavoastra sa puteti cigtiga timpul pentru a creste copiii de la orfelinate pentru a-i trimite in strainatate sau pentru a-i aduce ca trupe de comando impotriva poporului romin. Da, a carui popor, ca nu ma refer la oameni in virsta! Daca ati fi impuscat unul ca noi ii impuscati pentru vointa lor, dar ca sa taiati legaturile de oxigen de la capul bolnavilor, de la copii, sa trageti in spitale si in bolnavi, sa aruncati in aer singele si medicamentul poporului? Cu hrana cu care Bucurestiul s-ar fi putut hrani luni de zile, iar militarii ar fi putut si traga si sa sustina apararea tarii ferma, i-ati bagat in subsolurile de unde terorigtii dumneavoas- tra si astazi se duc, se alimenteaza si lupta impotriva oamenilor nevinovati, in speranta ca dumneavoastra ii veti mai plati vreo- data din eforturile facute de Romania. Cu multa emfaza spuneati: am platit datoriile! Nu numai ca le-ati platit, ne-ati secatuit si v-ati depus destui bani, v-ati dus la ayatolah sa inchinati un ultim omagiu. Erati la fel ca el, acelasi spirit de clan, care si-a omorit poporul. Spuneti ca nu recunoagteti organismele noastre, ale puterii populare? Nu trebuie sa le recunoasteti, domnule fost presedinte, pentru ca am luat in '48 puterea in mina impotriva altora si nu s-au pre- valat de nici un fel de legi ale Statului roman. Regele Mihai a avut mai multa demnitate decit dumneavoastra. Poate ati fi avut mai multa demnitate si intelegere din partea poporului roman daca v-ati fi dat demisia, daca ati fi ra- mas acolo in strainatate, cu strainii ati trait, puteati sa muriti cu ei, si vi se ofere acel azil politic.

Nicolae si ELENA CEAUSESCU: (rizind) Nu plecam noi de aici. Aici murim noi.

AVOCATUL LUCESCU: Risul acesta este semnul voii dumneavoastra Domnule presedinte, greutatea apararii, care trebuie sa fie aparare si nu act de acuzare, consta in aceasta odioasa neintelegere a situatiei, astazi si in clipa de fata. In aceasta consta greutatea, in sfidarea tribunalului, in nonsalanta cu care ne luam cateii de altfel, ca si cind suntem ridicati de pe la case pentru tot ce am facut. Domnule presedinte, as fi fost unul dintre cei care m-as fi dus si as fi luptat in cadrul Ministerului de Justitie, in cadrul atributiilor noastre profesionale, care trebuie sa fie umanitare, trebuie sa fie de daruire fata de adevar, fata de adevarul pen- tru care se lupta astazi, as fi cerut sa se suprime pedeapsa cu moartea pentru ca in unele cazuri am avut si nesocotita ex- perienta, proasta experienta de a vedea ca s-au facut gregeli. Eu nu v-as cere pedeapsa cu moartea. Spune cineva, dar este greu pentru poporul romin sa mai suporte alaturi cea mai mare suferinfa, cea mai mare pedeapsa este sa traiasca in con- digle in care ni le-a creat noua, sa traiasca cu frica in sin, ca poti fi ridicat si impuscat, ca poti fi injectat si dus la spitalul de nebuni, ca impotriva familiei se pot lua cele mai odioase masuri, ca impotriva neamurilor si asta pe linie ascendenta, cu binele dosar de cadre tinut de doamna, cu buna ascultare, fa- cuta de domnia sa, este reprobabil, pina si pe WC isi asculta pe demnitari si pe acoliti. Cu asta se ocupa scumpa noastra conducere, marea savanta de renume mondial "coidoi", sa-mi iertafi expresia.

JUDECATORUL: Vorbeste un avocat!

AVOCATUL LUCESCU: Va rog sa discerneti totus momentul in care dati solutia asupra, in primul rind a crimelor comise, a crimelor in lant. Poate, cine stie, o singura atenuanta ne-a ajutat sa ne vedem liberi prin trei catastrofale greseli facute: a adunat masele care stia ca sunt impotriva lui si a ucis generalul care ii apara pielea, pentru ca nu a fost de acord sa traga intr-adevar in muncitori. Armata nu a fost niciodata de acord cu asa ceva. Ati ucis tineri, ce au fost copiii aceia minunati, ce au fost de vina? Cu pretul, de care popor vorbiti, daca pretul libertatii noastre este cistigat cu singele acestor copii. Domnule pregedinte, aveti aceste lucruri si ca atenuante spune pentru ca practic tocmai megalomania pe care a avut-o ne-a adus aici, da, tocmai pentru acest lucru veti vedea si demnitatea solutiei, veti vedea si faptele. Va multumesc pentru atentie.

JUDECATORUL: Inculpat Ceausescu Nicolae, dumneata ce ai de spus la ultimul cuvint.

CEAUSESCU: Nu sunt inculpat, sunt pregedintele Rominiei, comandant suprem si voi raspunde in fata Marii Adunari Nationale si reprezentantilor clasei muncitoare si cu asta am terminat. Totul este minciuna de la un capat la altul, celor care au dat lovitura de stat, tragind poporul, mergind pina la distrugerea independentei Romaniei.

JUDECATORUL: Cu dumneata nu se poate stabili un dialog civilizat, rational, logic.

CEAUSESCU: Cu oamenii corecti cind ma duceam in fabrica, ma ridicam in fata muncitorului si discutam in picioare.

AVOCATUL LUCESCU: Domnule presedinte, daca ii mai dati cuvintul in continuare consideram ca este o jicnire adusa poporului roman si actului de justitie romaneasca.

JUDECATORUL: Tribunalul se retrage pentru deliberare !

.....

Completul de judecata revine in sala pentru a da citire pronuntarii sentintei.

JUDECATORUL Gici Popa: Ridicati-va in picioare !

ELENA CEAUSESCU: Nu draga, nu ne ridicam in picioare, suntem oameni ...

JUDECATORUL: Tribunalul, in numele legii si al poporului declarind in secret, condamna in unanimitate de voturi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena la pedeapsa capitala si confiscarea totala a averii, pentru savir- sirea infractiunilor de genocid prevazute de art 357, aliniatul 1, litera c, Cod Penal; subminarea puterii de stat prevazuta de art 162 Cod Penal; act de diversiune, prevazut de art 163 Cod Penal si sumbinarea economiei nationale prevazuta de art 165, aliniatul 2 Cod Penal. Pronuntata in sedinta publica, astazi 25 decembrie 1989.

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog sa-mi ingaduiti sa mai iau o dath legatura cu inculpatii.

CEAUSESCU: Nu recunosc nici un tribunal.

AVOCATUL TEODORESCU Nerecunoscind tribunalul nu exercita nici o cale de atac. Va rog sa constatati ca hotarirea e definitiva in conditiile acestea.

CEAUSESCU: Cine a dat lovitura de stat poate sa impuste pe oricine!

Tribunalul se retrage.

CEAUSESCU: Romania va trii-n in veci de veci. Toti tradatorii, oriciti vor fi... Va trai Romania si poporul romin liber, nu cu tradatorii,

CEAUSESCU: Mai bine lupta cu gloria deplina decit sa fii sclavi, inca pe vechiul pamint ... Ce nedreptate! Toate ne-au spus pe lumea asta, dar nimic de tradatori!

ELENA CEAUSESCU: Si i-am avut linga noi.

CEAUSESCU: Da

ELENA CEAUSESCU: Da, asa se intimpla, tradarile vin de linga tine.

CEAUSESCU: Nu e voie, nu e voie! Nu ne legati

ELENA CEAUSESCU: Nu sunt de acord. Impreuna am luptat, sa murim impreuna. Daca vreti sa ne omoriti, ne omoriti pe amindoi, impreuna, nelegati. Nu draga, impreuna, mergem impreuna, legea asa spune. Ne da dreptul sa fim impreuna. Ce e asta? Ce vrei sa faci cu asta? Nu admit, nu puneti mina pe noi, nu ne legati, nu ne jigniti, nu ne legati, nu e voie sa ne legati ! Va e frica de popor. Nu ne rupeti miinile ma copii. E rugine! V-am crescut ca o mama, dati-mi drumul la miini, imi rupeti mina, dati-mi drumul, aoloo, mai baiatule, ma!

UN MILITAR: Jumatate din colegii nostri sunt morti din cauza dumneavoastra. Ai nostri, colegii, fratii nostri!

CEAUSESCU: Nu! Nu! Va minte.

MILITARII: Nu ne minte.

ELENA CEAUSESCU: Aia sunt ai Securitatii, nu sunt ai nostri. Noi suntem aicea asa, mai avem noi puterea? Voi o aveti! Intrebati-i pe cei care au puterea!

La scurt timp dupa executie, pe postul national de televiziune s-a dat citire urmatorului comunicat:

Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare:

  1. Genocid -- peste 60.000 de victime;
  2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;
  3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras etc;
  4. Subminarea economiei nationale;
  5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine;

Pentru aceste crime grave impotriva poporului roman si a Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si confiscarea averii. Sentinta a ramas definitiva si a fost executata.