www.ceausescu.org  

Revendicarea Ceausescu: Valentin vrea "bazarul" lui Nicusor

Autor: Mihai Mincan

Bunuri care au apartinut "Printisorului" sunt solicitate de fratele mai mare in instanta. Valoarea sutelor de lampi si lampadare care au umplut casa lui Nicu Ceausescu, este de aproape 1,5 miliarde de lei.

Un urs ce-si dezveleste amenintator coltii spre tine se labarteaza generos pe podeaua sufrageriei, luand forma unui covor. Aparatura electronica care ar trezi invidia si astazi, sute de randuri de haine - camasi, pantaloni, sepci, costume elegante - seturi de vase din aur, mobila de colectie si tablouri scumpe. Asta descriu fotografiile facute inainte de decembrie 1989 intr-una dintre casele aflate "in proprietatea" familiei Ceausescu.

Toate bunurile care erau in imobil sunt revendicate acum de Valentin Ceausescu, fiul cel mare al dictatorilor, care asteapta de cateva saptamani ca magistratii Tribunalului Bucuresti sa ia o decizie in acest caz. El s-a referit recent la doua posibilitati pe care le ia in calcul in solutionarea cauzei sale: fie justitia ii va restitui bunurile confiscate imediat dupa Revolutia din 1989, fie va da statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Strada Cosmonautilor, numerele 2-4. Fostul domiciliu al lui Nicu Ceausescu, astazi sediul UNITER. Este descris in amanunt in volumul VII din dosarul-mamut pe care copiii celor doi dictatori l-au compilat in speranta recuperarii bunurilor confiscate in zilele urmatoare Revolutiei. Un dosar in care Valentin Ceausescu, cel care a initiat actiunea penala, amesteca liste cu mii de obiecte personale si contestatii ale mai multor acte emise in perioada in care a fost anchetat pentru subminarea economiei nationale.

"Borderoul" bunurilor

Descrierea fiecarei sectiuni a casei din fosta strada Cosmonautilor incepe cu un anunt sec. Mai intai se precizeaza ca valoarea imobilului este de 298.578,00 lei, la care se adauga "valoarea amenajarilor executate de Trustul Antrepriza Generala "Carpati"", 7.478.325,00 lei. Suma totala, covertita la valoarea actuala, este de 25.119.396.690 lei vechi.

De la acest punct, incepe o lista care se intinde pe mai bine de 50 de file, prezentata generic sub denumirea de "Borderou recapitulativ", prezentand toate covoarele, corpurile de iluminat si obiectele decorative aflate in cladire. La finalul "borderoului" sunt prezentate defalcat liste interminabile cu bunurile aflate la parterul si etajul casei lui Nicu Ceausescu.

"Bazarul" din strada Cosmonautilor

"Lampa sticla cu 5 etaje si 1 bec", "lampadar cu tija rotativa si suport din marmura Ruschita" sau "lampa de masa cu picior de sticla maron cu bule, abajur alb". Acestea sunt doar cateva dintre obiectele insirate la capitolul "obiecte de iluminat montate in imobilul din str. Cosmonautilor nr. 4". Lista completa a acestora te duce cu gandul la un adevarat depozit.

Majoritatea celor enumerate sunt combinatii intre mai multe tipuri de materiale, sticla, lemn sau marmura. Printre acestea se gasesc si cateva raritati absolute, dificil de procurat si in zilele noastre: o singura "lampa din sticla murano format ananas, abajur verde", cu inaltimea de 94 de centimetri era evaluata, in 1983, la momentul amenajarii locuintei, la 13.051 de lei. Astazi, ea valoreaza peste 42 de milioane de lei vechi.

Sute de alte lampi suspendate, aplice, candelabre (unul singur in valoare de peste 77,5 milioane lei vechi), plafoniere cu sticla aurie se inghesuie haotic pe suprafata imobilului. Suma totala a corpurilor de iluminat, la nivelul intregului apartament, este de peste 1,3 miliarde de lei.

Sectiunea covoare. Doar doua exemple: un cochet covor plusat tip Olt (cu valoare "simbolica" de 605 milioane de lei) si o carpeta de Milcov (171.190. 000 lei).

In total, pe suprafata parterului si a etajului in care locuia Nicu Ceausescu se lafaiau 23 de covoare si carpete, aproape 10 modele diferite si un total de aproape 2,67 miliarde de lei. La acestea se adaugau covoare-mocheta la nivelul terasei ("verde" se precizeaza pe hartie), a salii de masaj, a grupurilor sanitare si a holurilor.

Intre Austria si Kiawaii Island

Usa se deschide. O masuta rotunda cu picioare metalice sustine o caseta din lemn lustruita si un "bahut Boulle" cu o usa in valoare de 71.502.510 lei. Intre ele, incadrat, este un televizor color. De cealalta parte a camerei, o rasnita de cafea, un aparat de prajit painea, unul de stors fructele si un rotisor electric cu termostat. Sfesnice, tavi si clesti de spart nuci si migdale, argintate.

In sertare, opt tipuri diferite de servicii de masa, tacamuri din inox, argint, imitatie "Meissen", portelan cu flori si cristal. Oale, gratare, cutii, forme de cozonaci, vase yena si zeci de fete de masa cu broderii.

Lista cu obiectele vestimentare. Filele 340-355. Cizme, pantofi sport, ghete cu fermoar, caciuli din blana, toate de firme cu denumiri care-ti fac limba sa se impleticeasca. Un model imaginar de tinuta eleganta pentru Nicu Ceausescu ar putea fi astfel: pantaloni "Pierre Cardin", camasa alba "Kesaint Laurent", haina "Jvlivs" neagra si pantofi din piele "Made in Austria". Inventarul hainelor, o intreaga colectie anuala a unei case de moda, incepe cu "indispensabili albi, grosi (3 buc.)" si se incheie molcom la "palaria de vara bleu Kiawaii Island".

Tablouri si masina de cusut

Etajul casei pare o adevarata galerie de arta. In fata excesului de obiecte de mare valoare enumerate in dosar ramai cu o dilema de ordin spatial: prin ce logica au putut fi aranjate toate acestea in limita metrilor patrati disponibili?

Pe langa carucioare de servit, masute de tipul scrinului, o masina de cusut si mai multe televizoare color, isi fac apartia un numar imens de bibelouri, picturi, vase decorative din mai multe culturi si curente artistice. Cateva exemple: ceas ornamental stil baroc, portelan bleu cu garnituri bronz patinat si postament marmura neagra (19.380.000 lei), statuete din fildes pe lemn maron, una reprezentand "cap de femeie", una "bicefal femeie" (aproximativ 3,2 milioane lei).

Tablourile si sculpturile sunt realizate de artisti romani si au valori cuprinse intre 6.000 si 15.000 lei, la valoarea din anul 1983. Tablou acuarela "Locul soarelui", semnat de Octav Grigorescu, sculptura lemn maro de Ovidiu Maitec, tablou ulei pe panza "Soarele", de Sultana Maitec, si lista poate continua. Cele mai scumpe obiecte din aceasta "galerie" nu sunt tablourile sau sculpturile, ci un dulap cu usi glisante (a carui valoare a fost estimata acum la peste 100 de milioane de lei) si o biblioteca din lemn cu 10 usi si cu polite (97 milioane de lei), primul asezat strategic pe coridorul spre baie, iar cealalta in birou.

Lista se incheie cu un tablou realizat in ulei pe panza, "Gradina suspendata", de Alin Gheorghiu, si un mizilic: trei "scrumiere din ceramica colorata, cu 3 locuri pentru tigari", valoare actuala, 700.000 lei vechi.


Data: Luni, 22 mai 2006
Sursa: Evenimentul Zilei via ziare.ro

 

       
© Copyright 2005 ceausescu.org     
 

Collection of texts about Ceausescu
Collection of pictures of the Ceausescu Era
Collection of sound & video Clips of the Ceausescu Era
Books about the Ceausescu Era
About this website
Contact