www.ceausescu.org  


Zoe si Valentin Ceausescu si-au recuperat colectia de arta

In timp ce procesele Revolutiei sint blocate prin diferite instante, iar inculpatii care au apucat sa fie condamnati definitiv beneficiaza de recursuri in anulare promovate de procurorul general Tanase Joita, justitia romana se dovedeste fi deosebit de grijulie cu averea urmasilor lui Nicolae Ceausescu. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, ca lui Valentin Ceausescu - fiul lui Nicolae Ceausescu - sa ii fie restituite bunurile confiscate in timpul Revolutiei din decembrie 1989, evaluate in prezent la aproape doua miliarde de lei.

Averea “beizadelelor” Ceausescu
In decembrie 1989, in zilele in care televiziunea transmitea “Revolutia in direct”, Nicu, Zoe si Valentin Ceausescu au fost arestati sub acuzatia de subminare a economiei nationale, motiv pentru care s-a dispus si confiscarea multor bunuri care faceau parte din averea lor personala. La sapte ani de la “debarcarea” parintilor lor de la cirma Romaniei, anchetatorii au dispus scoaterea celor trei copii ai dictatorului de sub urmarirea penala. Nicu Ceausescu a murit in toamna anului 1996. De atunci, fratii sai au inceput un adevarat razboi in justitie pentru recuperarea averilor confiscate in decembrie ‘89. Pe 12 ianuarie ‘96, Parchetul General a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator, dispunind in acelasi timp si ridicarea sechestrului asiguratoriu pus pe bunurile acestora. Totodata, Parchetul General a emis Ordonanta 25/P/SP, in care se mentiona ca patrimoniul fostului PCR era proprietate privata de care, in virtutea functiilor lor politice, sotii Ceausescu puteau dispune nestingheriti. Mai tirziu s-a aflat ca din averea “beizadelelor” Ceausescu faceau parte numeroase tablouri semnate de mari maestri romani si straini: Goya, Grigorescu, Th. Pallady, C. Baba, T. Harolt, D. Ghiata, N. Darascu si altii. Tot atunci, Valentin si Zoe Ceausescu au mai afirmat ca, in decembrie ‘89 li s-au confiscat si diverse obiecte de arta orientala si precolumbiana, carti vechi deosebit de valoroase, precum si mai multe bujuterii. Zoe Ceausescu a obtinut o hotarire judecatoreasca definitiva care obliga autoritatile sa-i restituie bunurile intrate in patrimoniul Muzeului National de Arta, sentinta pusa deja in executare. In 1998, averea lui Valentin Ceausescu era evaluata la peste 150 milioane de lei, suma care, actualizata, se ridica la aproape doua miliarde de lei. La fel ca si sora lui, Valentin a cerut, prin intermediul justitiei, restituirea bunurilor sale. Dupa ce, in prima instanta, solicitarea a fost respinsa de judecatorii Tribunalului Bucuresti, sentinta pronuntata ieri de Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea lui Valentin Ceausescu si a obligat Muzeul National de Arta al Romaniei sa restituie toate bunurile revendicate de fiul cel mare al lui Nicolae Ceausescu.

Muzeul National de Arta, dispus sa cedeze bunurile in litigiu
Sentinta pronuntata de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema de Justitie. Muzeul National de Arta al Romaniei ne-a comunicat, ieri, ca, in momentul in care va primi o sentinta irevocabila si definitiva referitoare la bunurile confiscate din imobilul in care a locuit Valentin Ceausescu, se va conforma acesteia.


Source : Evenimentul Zilei | Posted by: arrian13 on July 12th, 2003 05:43 GMT

       
© Copyright 2005 ceausescu.org     
 

Collection of texts about Ceausescu
Collection of pictures of the Ceausescu Era
Collection of sound & video Clips of the Ceausescu Era
Books about the Ceausescu Era
About this website
Contact